Vijeće ministara BiH

Od početka godine registrirano 4.870 ilegalnih migranata

Upućivanje dodatnih policajaca na granicu BiH pokazalo se efikasnim jer su ilegalni ulasci smanjeni za 50 posto nakon usvajanja Plana hitnih mjera
Vijesti / Politika | 29. 05. 2018. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: GP BIH / Ilegalni imigranti u Trebinju

Vijeće ministara BiH informirano je o stanju u oblasti migracija i rezultatima sastanka Operativnog stožera, održanog 25. svibnja ove godine u skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH o redovnom informiranju na svakoj sjednici. 

U proteklom periodu provedene su desetine aktivnosti  na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranata u BiH, rješavanju pitanja dodatnog smještaja za migrante te su poduzeti konkretni koraci za dobivanje međunarodne pomoći za rješavanje migrantske krize u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Vijeća ministara. 

Prema podacima ministra sigurnosti, u Bosnu i Hercegovinu je u periodu od 1. siječnja do 27. svibnja ove godine ušlo i registrirano 4.870 ilegalnih migranata, od kojih je njih 4.215 izrazilo želju da zatraži azil, a 423 migranta su i zatražila azil.    

Upućivanje dodatnih policajaca na granicu BiH pokazalo se efikasnim jer su ilegalni ulasci smanjeni za 50 posto nakon  usvajanja Plana hitnih mjera, a aktivnosti na zaprečivanju granice BiH sa istočnim susjedima se nastavljaju upućivanjem dodatnih policajaca.   

Policijske agencije BiH u suradnji sa nadležnim policijskim tijelima svih nivoa vlasti pojačat će aktivnosti na otkrivanju i suzbijanju kaznenih djela u vezi s trgovinom  ljudi.

Vijeće ministara uputilo je Europskoj komisiji Akcijski plan hitnih mjera u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, kako bi se osigurala međunarodna pomoć za rješavanje migrantske krize u BiH.
Istovremeno je od Razvojne banke Vijeća Europe zatražen milijun eura za provođenje Akcijskog plana hitnih mjera za rješavanje migrantske krize u BiH.  

Vijarna „Ušivak“  u Hadžićima  bit će opremljena za smještaj migranata, čime će biti prošireni kapaciteti uz Azilantski centar u Delijašu i Imigracijski centar u Istočnom Novom Sarajevu. Na području Unsko-sanske županije na novoj lokaciji bit će stvoreni uvjeti za smještaj migranata.

Ministar sigurnosti BiH  bit će domaćin sastanka ministara unutarnjih poslova regije koji će biti održan 7. lipnja ove godine u Sarajevu, i na kojem će se razmatrati stanje u oblasti migracija. 

Istovremeno, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastavlja razgovore s nadležnim tijelima država regije i predstavnicima relevantnih međunarodnih institucija u cilju definiranja daljnjih pravaca djelovanja u zaštiti ljudskih prava.

Operativni stožer za pitanja migracija, koji zasjeda na tjednom nivou, zadužen je da pripremi i Vijeću ministara BiH za narednu sjednicu dostavi pisanu informaciju koja će, između ostalog, sadržavati prijedlog dodatnih lokacija za smještaj migranata i jasno istaknut stupanj realizacije mjera iz ranije usvojenog akcijskog plana. Ova informacija trebala bi sadržavati i aktivnosti provedene u cilju dosljedne provedbe Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close